Rondleiding 2- Afdeling Printing

Vervolg rondleiding 2 - Afdeling Printing

Klik hier voor rondleiding 1

In dit deel van de rondleiding gaan we zien wat er op de afdeling Printing gebeurt.

Vooraf laat ik u  een inleidend filmpje zien. ( under construction - volgt !)
Voor uitleg van termen ("Printzaal") zie Glossary.

 

 

 

Film doorgeef kast

Na de filmontwikkeling komt nu de "Printafdeling" ook wel "Printzaal" genoemd.

De "Printeroperators" nemen de rollen in ontvangst die van de film- ontwikkeling komen.

Filmbatch spoelen

Op de printafdeling word eerst de batch gespoeld afhankelijk van wat de volgende procedure voorschrijft, "first film first or last film first."

Index scanner

Na het "Omspoelen" van de batch word de rol op een "Selexxa indexscanner" gezet. De operator voert de "Filmleader" door de scanner maakt deze vast op een take up spoel en zet de machine aan. De scanner geeft de "scan data" via netwerk door aan de "Indexprinter" die buiten de printzaal staan.

Doorgeefkast geprint werk

Nadat de betreffende batch geprint is, komt hij in een doorgeef kast naar de indexprinters te liggen.

Indexprinter

.....en kan een "Fullrol operator" de indexen die ondertussen geprint zijn bij de batch voegen. De "Index prints" liggen op batch volgorde en worden bij "Finishing" bij de betreffende film en foto's gevoegd.

FTU filmbuffer

Het scannen van de batch is nu gebeurt en de film ligt klaar om de "FTU filmbuffer" ingevoerd te worden. Een FTU is een hoge kolom met katrollen die een buffer vormt om de film batch te kunnen invoeren in de printer zodat in een continu stroom de printer door kan gaan met printen.

Filmgeleiding

Via een "Film geleiding systeem" met katrollen word de film uitgevoerd vanuit de buffer naar de "Agfa MSP printer".

Filminvoer

De witte filmleader word door de printer operator ingevoerd in de MSP printer.  De leader word door de "Decks" van de printer getransporteerd d.m.v. het "Transport mechanisme", "Buffers" en "Aandrukrollen".

De Agfa MSP printer.  Op deze foto staat de printer op nabestellingen.

Filmtakeup

We hebben inmiddels de filmbatch die het eerst uit de FTU komt ingevoerd in de printer. De witte filmbatch leader is vastgezet aan de blauwe leader van het "Inline"  "Filmgeleidingssysteem" of een  "Bobin" op de "Filmtakeup schijf" zoals in de afbeelding. (de witte leader is zichtbaar binnenin de geprinte rol)

Batch ID kaart

Voordat we het printen starten word de "Batch ID", "Enkel of Dubbel print" en het "Papiertype" gecontroleerd.

De batch heeft een ID kaart zoals we al zagen bij splicing. Op de ID kaart worden in de loop van het proces verschillende zaken  aangegeven zoals "Splicenummers", "Splicer nummer", "Batch ID", "Papiertype", "Enkel of Dubbelprint", "Naprint" of "Nabestellingen". Deze items zijn al voorgedrukt op de batch kaart. Bij het printen worden "Printernummer" en "Volgnummer" genoteerd  de nummers van de "Takeup" en "Supply magazijnen".

De magazijn nummers worden genoteerd om een gesluierde batch te koppelen aan een magazijn zodat dit magazijn nagekeken kan worden op mogelijke "Sluier" oorzaak.

Batch ID start nummer

Daarna geven we een  "Batch ID nummer" in welke word afgedrukt op een stuk niet belichte papierdeel dat we ook wel "Papierleader" noemen. Omdat we een batch ID plaatje afdrukken kunnen we de rol gemakkelijk terugvinden bij de betreffende batch met dezelfde ID.

Barcode scanner

Het eerste station dat de film passeert, is de scanner voor de barcode. De barcode die onderaan de film zit word gescand door de scanner en de data word doorgegeven aan de inkjet printer.

Scandeck

Vervolgens loopt de film onder het scan-deck door die de film meet om de belichting en filters goed in te kunnen stellen.
MSP staat voor "Multiple scanning printer". Alle negatieven in een afzonderlijke rol (1 filmpje) worden gescand en de data wordt dan door de computer gemiddeld zodat in het printstation de film gelijkmatig belicht word. Dit voorkomt afwijking in de foto's. De scan word een paar keer snel uitgevoerd.

Filmbuffer

Het volgende onderdeel is de film buffer die nodig is om de film geleide- lijk aan te kunnen voeren in het print station.

Tussen de filmbuffer en print station bevind zich een afzuiger met borstels om de negatieven stof vrij te maken.

 

Msp Lamphuis en printdeck

Hiernavolgend komt het printdeck die zich onder het lamphuis bevind.
In het lamphuis zit een halogeen lamp die veel licht kan geven. Het licht van de lamp word in het lamphuis voorgefilterd en valt door een lichtkolom heen, de zogenaamde hard of soft box. De hard box word bij eerste film gebruikt en de softbox is speciaal voor reorders omdat de kans op krassen op die film groter is. Het licht word diffuser door de softbox en dat vervaagd krassen op de film.

Printen van een rol

Tijdens het printen hoort men het printdeck klikken. Bij elke klik van het print-deck stopt een negatief op de print positie. Een scanner detecteert de notch en bedient de stappen motor die het negatief kort vast kan houden zodat de printer het negatief kan belichten.

Online scanner

Voordat de film word opgespoeld op een zgn. takeup spoel, passeert hij een kleine "Online / Offline scanner". Deze kleine scanner werkt samen met de BMC computer en registreert de film. Er wordt gekeken voordat we gaan printen of de BMC computer kast aan staat. In voorkomende gevallen kan afgeweken worden op deze procedure wanneer de film niet goed gelezen kan worden door de scanner. Reorders worden uiteraard niet geprint met de BMC computer kast aan.

BMC  systeem

De BMC is een zogenaamde batch management computer die de film registreert en de data wegschrijft op het batch management systeem. In de computer van het systeem kan men vinden waar de film zich bevind in het proces en of hij geprint is en hoeveel orders etc. In het systeem bevinden zich alle orders die geprint moeten worden en het systeem kan uitrekenen hoelang het nog duurt voordat alle batches verwerkt zijn. Het managen van de batches dus.

Batch takeup

De order wordt dus opgespoeld op een 'bobin' ,een kerntje en dan geprint. Na het printen word de rol afgenomen en bij de batch gevoegd en in het luik bij de indexprinters gelegd.

In line printing

Ook heeft het maxilab systeem de mogelijkheid om de film uit de printer te voeren langs een rol geleiding systeem met katrollen en door te voeren naar de FTU buffers van de finishing afdeling van het maxilab systeem. Dit noemen we het 'in line printen'.

Op de  foto zijn de geleiderollen de control knoppen en de blauwe leader (bovenin) zichtbaar.

Filmgeleiding

De film batch word bovenlangs door de printzaal heen doorgevoerd naar afdeling Maxilab Finishing en komen in FTU buffers. De films worden via een geleide systeem vanuit de buffers ingevoerd in de snijmachines, de UPS inpak machines. Hierover later meer.

Batch is klaar

Wanneer een complete batch klaar is met printen stopt de printer uit zichzelf op een witte leader.
De operator geeft een eind batch ID in, de ID staat nu aan beide kanten van de papier batch. De rolcorrector kan nu de filmbatch en de papier batch bij elkaar zoeken.

Vervolgens geeft de operator een paar slagen paper advance dus het papier word een stuk doorgetransporteerd en dat deel fungeert dan als leader met een afgedrukte batch ID.

De papierbaan

We hebben het tot nu toe alleen over film gehad nog niet over fotopapier. Om een afdruk te krijgen heb je foto papier nodig. We volgen nu de papierbaan in de printer.
De msp printer werkt met papier supply magazijnen die 500 m. fotopapier kunnen bevatten.

Papierinvoer

De printer kan het papier automatisch invoeren. Als de printer leeg is bv. 's morgens bij opstarten dan voeren we papier in door het magazijn in een sleuf van de printer te duwen. Uit het magazijn steekt een stukje papier uit en zodra we het op de printer zetten word het begin stuk met aandruk transport rollen doorgetransporteerd en een stukje word recht afgesneden.

Stel er zat nog papier in de machine dan word het nieuwe deel door de splicer aan het eind van de oude rol vastgeplakt door een hitte blok die op elkaar gedrukt word, de twee uiteinden worden als het ware aan elkaar gesmolten.

Papierbuffer

Bij de invoer word nu vervolgens een buffer gevormd, papier mag niet strak in de machine zitten. (buffer komt rechts onder het grijze plaatje)

Boven het rode lampje en de draaiknop bevind zich het papiersplice blok. Een klein strookje van de nieuw opgezette papier word d.m.v. hitte aan het reeds aanwezige papier gesmolten. Als het papier vast zit word het papier iets aangevoerd vanuit het magazijn en de printer begint daarna gelijk weer te printen.

Paperdeck - Papierbaan

Het linker deel achter de deur is het paperdeck en dit bevind zich recht onder het printdeck. Het gefilterde licht wat nogmaals gefilterd word door een "Filter" direct onder de "Printgate" valt op het fotopapier en het papier word hierdoor belicht. Dit belichten gaat echter vrij snel want een negatief strook van een rolletje word in zes seconden geprint.

Dockingstation

De negatieven worden nu geprint en het papier word nu opgenomen in de takeup magazijn. Wanneer we draaien in maxilab modus dan word het papier door een papier sleuf geleid (dockingstation) en gaat een bufferkast in. (PTU)....

Papier doorvoer in doka

.......en gaat uiteindelijk bovenin de kast door de muur heen en word verder geleid in de doka waar 4 PTU's staan. De 4 PTU's zijn grote buffer kasten die het geprinte papier opvangen in het donker, er mag geen licht bij komen want dat veroorzaakt wat we noemen sluier.